Fotonatura.ro

Fotografie de natura

Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
 Post subject: La ZOO Timisara in nici un caz nu se fotografiaza
PostPosted: 31 Jan 2010 00:16 
 WWW  GALLERY_VIEW  Profile

Am fost azi cu un grup de 8 fotografi membri ai gruparii FOTOVEST la ZOO Timisoara unde am fost intampinati de niste gardieni foarte aprigi care invocau niste reguli stricte si un regulament pe care nu au fost capabili sa-l prezinte cum ca este interzis de fotografiat cu aparate performante.
Nu erau capabili nici sa spuna ce inseamna un aparat performant, considerau ca este unul mare si negru.
In timp ce in restul Europei este permisa fotografierea in gradinile zoo, onor conducerea acestei gradini are o atitudine in cel mai pur stil Stalinist - Trotzkista sau a unor fanatici fundamentalisti afgani.
Deci daca cumva aveti intentia de a fotografia la ZOO Timisoara puteti uita acest lucru.

Post subject: Re: La ZOO Timisara in nici un caz nu se fotografiaza
PostPosted: 31 Jan 2010 10:56 
 WWW  GALLERY_VIEW  YIM  Profile

Acest lucru este valabil peste tot in Romania. Toti se simt cu musca pe caciula pentru diverse lucruri si atunci se tem de orice dovada care ar putea fi publicata undeva.

Ture foto in Delta Dunarii
Fotografiile mele

"There are no professional nature photographers. They all either have day jobs or make their wives support them."-Ken Rockwell

PostPosted: 31 Jan 2010 22:46 

Cam aceelasi lucru se intampla si in Gradina Botanica din Iasi.
M-au vazut cu rucsacu de la poarta si m-au intrebat daca nu platesc taxa foto si mi-au zis ca daca ma prind voi fi amendat.

E ceva dubios si aici....si la fel cam acelasi raspuns l-am primit cand am intebat care e regulamentul!

PostPosted: 01 Feb 2010 22:22 

Intrucat mesajul a aparut intr-o editie electronica a unei publicatii locale am sa pun link-ul aici sa vedeti raspunsul jalnic si lamentabil exprimat de onor conducerea zoo Timisoara

http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/ ... 1-06340913

PostPosted: 02 Feb 2010 08:08 
 WWW  GALLERY_VIEW  YIM  Profile

foarte aiurea raspunsul conducerii Zoo, de genul "sigur va lasam sa faceti poze dar trebuie sa ne rugati prima data". dar "cei cu aparate mici , nu trebuie sa ne roage".

ca iti interzice sa faci poze nu mi se pare anormal, fiecare are dreptul sa puna reguli in "gradina" lui insa chestia cu aparate "profesionale" mi se pare chiar o ciudatenie si discriminare.
eventual putea sa faca o regula cu "aparate cu oglinda" ca acelea fac zgomot mai mare si eventual ar putea deranja animalele.

eu in trecut am fotografiat acolo cu dSLR si teleobiectiv si nu mi-a interzis nimeni, insa nu pun imagini de la zoo in galerie din motive de etica proprie.

PostPosted: 02 Feb 2010 18:05 
 GALLERY_VIEW  YIM  Profile

In toamna trecuta am fost in Marrakesh (Maroc) la o gradina (sau parculet) apartinand celui ce a fost Yves Saint Laurent!
Ciudat si interesant este ca nu au avut nimic cu aparatul meu(D90) insa mi-au retinut trepiedul la intrare(se vedea din rucsac) spunand ca aceasta este regula!
Deci "oamani de bine" sunt peste tot!

PostPosted: 02 Feb 2010 20:00 

S-a mai discutat pe un forum (parca pe BoG) despre interdictia de a fotografia la gradina zoologica din Timisoara. Am citit si eu fituica aia de la intrare care spune ca nu ai voie sa folosesti "aparate performante". Eu am fost de cel putin zece ori la zoo (ultima oara asta-toamna) si am fotografiat de fiecare data fara nici o problema, cu gardieni in apropiere. Si sunt sigura ca un obiectiv 70-300 IS desfasurat in toata splendoarea lui pare foarte... performant in ochii lor :D
Tin minte chiar o faza simpatica, la un moment dat ma gandeam eu sa ma urc pe gardul ursilor, ca ma incomodau ochiurile de sarma prin care fotografiam, dar gardianul era la doi pasi. Mi-a fost jena sa ma catar sub nasul lui, asa ca am zis sa iau taurul de coarne. M-am inarmat cu cel mai dragut zambet pe care il puteam produce si l-am intrebat daca imi da voie sa urc pe gard ca sa fac cateva poze. Si omul s-a oferit sa-mi tina aparatul pana urc, ca sa-mi fie mai usor.
Parerea mea este ca-i foarte importanta atitudinea pe care o afisezi. Daca te rastesti si te certi cu ei, se vor simti agresati si te pot refuza din start. In schimb o atitudine prietenoasa si deschisa e in avantajul tau. Cand fotografiez pe strada, de exemplu, imi place sa "fur" cadre. Dar daca vad ca omul pe care vreau sa-l fotografiez e mai incruntat sau morocanos, ii cer frumos voie. Si n-am fost refuzata niciodata. La fel, nu mi s-a intamplat vreodata sa mi se spuna ca nu am voie sa fotografiez intr-un anumit loc. Doar la Poarta sarutului din Tg Jiu s-au apropiat doi gardieni de mine - foarte politicosi de altfel - si m-au intrebat daca fac poze in scop comercial. Cand le-am zis ca nu, n-au mai spus nimic si s-au indepartat.

PostPosted: 02 Feb 2010 20:22 

@stimata dna Mara
Nu au existat discutii nici macar contradictorii cu cei de la intrare. Am aflat de interdictie si am plecat de acolo respectand interdictia. Nu am vrut sa fotografiem ilegal sau profitand de neglijenta sau disponibilitatea spre bunavointa stimulata a personalului angajat.
Problema este ca e vorba de un regulament abuziv realizat de catre o institutie bublica respectiv STAT din bani publici impotriva drepturilor elementare ale cetateanului.
Evident puteam intra "smechereste" dar acum nu am fi putut deschide gura fiind la fel de vinovati si complici cu partea care ar fi tolerat accesul.
Nu am vrut sa incalcam regula oricat de stupida si aberanta, dar protestam in fata abuzului si dispretului "sistemului" fata de cetatean.

PostPosted: 02 Feb 2010 20:43 

Tu ai povestit experienta ta, eu pe a mea, si atat.
Nu te-am acuzat in nici un caz pe tine sau pe cei cu care ai fost ca ati fi avut discutii contradictorii cu cei de la zoo. Vorbeam la modul general. Am vrut sa dau o tenta de umor povestii mele la partea cu zambetul, dar acum, serios vorbind, nu consider ca o atitudine prietenoasa poate fi considerata "stimulare a bunavointei personalului", chestia asta suna destul de urat. Adevarul e ca nu poate nega cineva ca zicala "vorba buna mult aduce" nu are o urma de adevar in ea :)
Vreau doar sa mentionez ca nu am intrat smechereste la zoo, fiindca nu am avut aparatul ascuns, ci eram cu el agatat la gat in momentul in care am trecut poarta.
Cat despre regulamente stupide si abuzive, oricine traieste in Romania poate da zeci de exemple, unele mult mai grave decat acesta, cred eu. Si va mai trece o vreme pana cand se va schimba ceva (cel putin 5 ani), fiindca poporul roman a avut grija sa nu dea o sansa schimbarii. Dar aici intram deja in politica, si discutiile pe tema asta nu prea-si au rostul.
Pana atunci... fiecare se descurca cum poate :(

PostPosted: 03 Feb 2010 12:00 
 WWW  YIM  Profile

tudorghioc wrote:
Cam aceelasi lucru se intampla si in Gradina Botanica din Iasi.
M-au vazut cu rucsacu de la poarta si m-au intrebat daca nu platesc taxa foto si mi-au zis ca daca ma prind voi fi amendat.

E ceva dubios si aici....si la fel cam acelasi raspuns l-am primit cand am intebat care e regulamentul!

legat de gradina botanica din iasi ia sa-ti spun eu ceva.
acum doi ani am platit taxa foto am zis ca gasesc si eu cate ceva pe la sere ca sa-mi fac de lucru... si ajuns acolo pe langa ca nu prea era nimic accesibil, ce era mai interesant (cactusi/orhidee) era inchis de chiorai ca bou pe geam de la distanta. si surpriza cea mare vine cand ma intreaba daca am platit taxa foto... spun ca da si arat biletul (de fapt biletele... am primit un tean ce bilete (20 sau 30 nu mai tin minte)) cand vede ce credeti ca-mi spune... nu am voie sa fac foto de aproape... doar de la distanta... asa ca...

asa cum a spus toata lumea pe aici... in cele mai multe cazuri in vest nu a fost nici un fel de problema, exceptand in unele muzee accesul cu trepied si folosirea blitzului.

cosmln

http://cosmln.nature4stock.com
http://birds.nature4stock.com/

Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ]